هوشياري در مقابل تلوزيون هاي ماهواره اي
خانواده و ماهواره/قسمت اول
امام صادق (ع):از گوش در باره آن چه شنيده است بازخواست مي شود و از چشم در باره آنچه بدان نگريسته است و از دل در باره باورها و دلبستگي هايش سوال خواهد شد.
شهدای کازرون:
استفاده از فناوري نوين ارتباطات ماهواره اي در ايران تقريبا به سال 1371باز مي گردد.
ماهواره و اينترنت با هدف غناي فکري و انباشت سرمايه هاي معنوي و علمي جوامع در اختيار بشر قرار گرفته است.خوشبختانه مي بينيم که در کشور ما هم افراد بسياري در جستجوي چنين استفاده اي هستند اما عدم فرهنگ بهره برداري صحيح از اين امکانات باعث گرديده تا سرمايه هاي معنوي و ارزشهاي اسلامي در جامعه امروز به خطر بيفتد.

استفاده از اين وسايل ارتباطي جمعي موجب گشت تا تبادل فرهنگي در تمام نقاط جهان بسهولت و با سرعت بسيار بالائي افزايش يابد.
اما واقعيت اين است که برهنگي،ابتذال،روابط جنسي و بسياري از مسائل ديگر که به عنوان بخشي از فرهنگ غرب مي باشند از طريق اين فناوري مي تواند ترويج گردد که هيچگاه در تمدن اصيل اسلامي ايران اين موارد جايگاهي نداشته است.با توجه به عفت زنان و غيرت زبان زد مردان ايران زمين،اين وسيله در جامعه در مقايسه با ساير کشورها به سهولت پذيرفتني نيست.يقينا ترويج آنچه در غرب ارزش ناميده مي شود به نابودي ارزش هاي معنوي نظير ايثار،وفاداري، عشق،فداکاري و.....مي انجامد.
سادگي و خامي است که اگر تصور کنيم در کنار سوغات فرهنگ غرب که همان بي بند و باري است،قادر به پيشگيري از مسخ ارزش هاي والاي جامعه خواهيم بود.
برخي مي گويند ماهواره يک ابزار است،مادامي که مي تواند سرويس دهي سازنده و سالم داشته باشد،بد نيست.همچنان که نمي شود آن را صد در صد پذيرفت و گاهي پيامدهاي بسيار تلخ و کشنده اي هم دارد.آسيب هاي فرهنگي ماهواره را مي توان در اين سرفصل باز گفت.
آسيب هاي ناشي از ماهواره
الف)هويت زدائي از کانون خانواده:
هويت همان شخصيت فردي و اجتماعي آدمي است که براي مسلمانان در حوزه اسلام شکل گرفته است و با اخلاق و رفتار اسلامي تشکيل يافته و رشد مسلمان و ماندگاري وي نيز از همين طريق است.يعني به خاطر هويت اسلامي است که کانون خانواده ماندگاري پيداکرده و ارزشمند شده است.
از اين رو آنچه که امروزه به سبب ماهواره در خانواده ها به عنوان آسيب رخ داده است بي هويتي خانواده است يعني هويت اسلامي خود را و براي ملت ما هويت ايراني خود را از دست مي دهد و بسوي هويت غربي و غير ديني و اباحي گري مي رود.
ب)شکسته شدن حريم هاي اخلاقي و اسلامي:
ماهواره،موجب از بين رفتن حجاب هاي اخلاقي و ديني از بسياري مسائل،بويژه در زمينه هاي جنسي و خشونت مي شود.در گذشته،دنياي ناشناخته و اصرار آميز زندگي بزرگسالان،آن ها را از کودکان و نوجوانان متمايز مي ساخت.و به عبارت ساده تر،اين تفکيک بر پايه شرم استوار بود.کودکان و نوجوانان،در باره مسائل جنسي،پول،خشونت،بيماري،مرگ و نظاير آن لب فرو مي بستند،اما به تدريج و با کسب آگاهي هاي جديد از راه ماهواره،همه آن نوع رازداري ها به فراموشي سپرده شد.
در اسلام اطلاع کودکان و فرزندان نسبت به رفتارهاي پدر و مادر در خانواده تا سنين غير لازم نهي شده است اما حالا از طريق ماهواره و انعکاس رفتارهاي مستهجن بسياري از حريم ها شکسته شده و حيا و شرم از خانواده مي رود.
ج)بلوغ زود رس:از ديگر پيامد هاي ديدن چنين تصويرهائي که از طريق رسانه هاي ماهواره اي به نمايش گذاشته مي شود به شمار مي رود.به طور طبيعي اگر نوجوان يا جواني که چنين صحنه هائي را مي بيند،وشرايط ازدواج را نداشته باشد،خواهد کوشيد عطش کاذب خود را از راه هاي ديگر فرو نشاند.اينجاست که مشکلات اخلاقي ديگري مانند روابط نادرست و.....پديد مي آيد.
د)ترويج خشونت:
شايد بتوان يکي از آشکارترين آسيبي که با گسترش استفاده از ماهواره در جامعه مان دچار آن شده ايم را ترويج خشونت دانست.
سست شدن بنيان خانواده:
از ديگر تبعات حضور بدون کنترل و حتي با کنترل ماهواره در خانواده است.ورود ماهواره به خانواده را مي توان به منزله ورود يک فرد نامحرم و لاابالي دانست که دوست ناباب براي فرزندان است،درصدد اختلاف افکني بين زنها و شوهرهاست،به ناموس افراد چشم طمع دارد،دين افراد را مي گيرد،مرزها و حريم هاي خانواده را مي شکند،به آساني حقيقت هاي سياسي و اجتماعي را وارونه جلوه مي دهد،دزد وقت افراد است و اگر بتواند حتما سري هم به کيف پول افراد خواهد زد.خريد ماهواره به منزله دعوت اين فرد ناباب به منزل هاست.
ادامه دارد